
około 1.380.000 nowych przypadków raka piersi i stwierdza 458.000 zgonów z tej przyczyny.
Proszę o udostępnienie i polubienie tego artykułu -
Dziękuję bardzo
Rak piersi w Polsce
Chociaż kobiety są świadome raka piersi, to niewiele z nich zapobiega mu. Co roku październik jest Miesiącem Świadomości Raka Piersi. Kampania ta koncentruje się na nagłaśnianiu czynników ryzyka oraz wczesnym wykrywaniu i leczeniu. Rak sutka występuje znacznie rzadziej u mężczyzn, bo przypada na nich tylko 1% wszystkich nowotorów sutka. Liczba ta jednak bardzo szybko wzrasta, co powinno być ważnym aspektem edukacji w zakresie raka sutka. Większość nowotworów sutka u mężczyzn wynika z ekspozycji na nadmierny poziom promieniowania oraz żeński hormon estrogen zawarty w różnych produktach żywnościowych, tworzywach sztucznych i innych chemikaliach. Z powodu braku świadomości, rak sutka u mężczyzn jest często diagnozowany na późniejszym etapie, a zatem jest trudny do wyleczenia.
Kliknij na „Polub tę stronę” a będziesz zawsze informowany o nowych wpisach i artykułach na moim blogu.
Agresywność nowotworu jest określana przez zdolność komórek rakowych do przerzutów do odległych narządów w organizmie, przy czym otaczająca je macierz kolagenowa odgrywa kluczową rolę w ich rozprzestrzenianiu się. Dieta bogata w witaminę C i inne składniki odżywcze jest niezbędna dla silnej i stabilnej tkanki kolagenowej. Chociaż pożywienie jest jedynym źródłem witaminy C dla człowieka, pacjenci chorzy na raka mają bardzo niski poziom witaminy C z powodu złej diety i ubocznych skutków leczenia, co ogólnie upośledza zdolność organizmu do zwalczania choroby.
W związku z tym badano skutki suplementacji witaminą C na rozwój raka sutka u unikalnego szczepu myszy, który utracił zdolność do produkowania witaminy C.
J. Cha, et al., International Journal of Oncology 2013, 42: 55-64
Okazało się, że w przeciwieństwie do kontrolnej grupy myszy, u myszy dokarmianych witaminą C guzy nowotworowe były mniejsze o 28%, przy mniejszych powierzchniach nekrozy. Co więcej, guzy były otoczone szczelną warstwą kolagenu, co minimalizowało ich potencjał do przerzutów. Oprócz dużego potencjału do przerzutów, rozległe zapalenie jest także powodem utraty wagi, zmęczenia i osłabienia mięśni u pacjentów chorych na raka. Wyniki badań przeprowadzone przez Instytut Medycyny Komórkowej pokazały, że w przeciwieństwie do grupy kontrolnej, myszy otrzymujące witaminę C nie traciły na wadze i poziom markera zapalnego był u nich niższy o 85%.
J. Cha, et al., International Journal of Oncology 2013, 42: 55-64
Okazało się, że w przeciwieństwie do kontrolnej grupy myszy, u myszy dokarmianych witaminą C guzy nowotworowe były mniejsze o 28%, przy mniejszych powierzchniach nekrozy. Co więcej, guzy były otoczone szczelną warstwą kolagenu, co minimalizowało ich potencjał do przerzutów. Oprócz dużego potencjału do przerzutów, rozległe zapalenie jest także powodem utraty wagi, zmęczenia i osłabienia mięśni u pacjentów chorych na raka. Wyniki badań przeprowadzone przez Instytut Medycyny Komórkowej pokazały, że w przeciwieństwie do grupy kontrolnej, myszy otrzymujące witaminę C nie traciły na wadze i poziom markera zapalnego był u nich niższy o 85%.
Ponieważ ekspozycja na substancje chemiczne jest jednym z najważniejszych czynników w rozwoju raka sutka, badano wpływ specyficznej kombinacji mikroskładników odżywczych zawierających witaminę C, lizynę, prolinę, ekstrakt z zielonej herbaty i inne składniki na rozwój chemicznie indukowanych guzów sutka u szczurów.
Zaobserwowano, że suplementacja mikroskładnikami odżywczymi skutecznie obniżyła pojawianie się guzów oraz zmniejszyła ich liczbę o 68%. Ponadto, guzy były mniejsze i wykazywały mniej owrzodzeń - co wskazuje na silniejszą błonę kolagenową i słabszy potencjał przerzutowy raka.
Zaobserwowano, że suplementacja mikroskładnikami odżywczymi skutecznie obniżyła pojawianie się guzów oraz zmniejszyła ich liczbę o 68%. Ponadto, guzy były mniejsze i wykazywały mniej owrzodzeń - co wskazuje na silniejszą błonę kolagenową i słabszy potencjał przerzutowy raka.
Pomimo wielu kosztownych metod leczenia i dostępności leków farmaceutycznych, długoterminowa perspektywa wyleczenia raka piersi jest nadal słaba. O ile wszystkie wysiłki na rzecz podnoszenia świadomości raka piersi koncentrują się w październiku na wykrywaniu i leczeniu tej choroby, ważne jest również, aby podkreślić znaczenie mikroskładników odżywczych w zwalczaniu tej strasznej choroby. Wyniki badań naukowych wyraźnie pokazują, że konkretne mikroskładniki odżywcze mają realny potencjał w skutecznym leczeniu i naturalnej profilaktyce raka piersi.
Niniejsza informacja jest dostarczana dzięki uprzejmości Instytutu Badawczego dr Ratha. Kierowany przez dwóch byłych współpracowników dwukrotnego laureata Nagrody Nobla Linusa Paulinga (zm. w 1994 r.), Instytut ten stał się liderem przełomowych badań nad naturalnymi metodami ochrony zdrowia w zakresie raka, chorób układu krążenia i innych powszechnych chorób. Instytut jest jednostką w 100% zależną od niedochodowej Fundacji Dr. Ratha.
1. J. Cha, et al., International Journal of Oncology 2013, 42: 55-64
2. M.W. Roomi, et al., Breast Cancer Research 2005, 7:R291-R295
3. J. Cha, et al., International Journal of Oncology 2014, DOI: 10.3892/ijo.2014.2379
4. M.W. Roomi, et al..Medical Oncology 2005, 22(2): 129-38
5. Rak piersi w Polsce
Podziel się artykułem ze swoimi znajomymi. Każdemu może on się przydać lub może go zainteresować. Jeżeli nie chcesz go udostępniać to po prostu możesz go polubić – to dzięki Wam mogę dalej rozwijać bloga - dziękuję bardzo
Proszę również o komentarze, szczególnie te które mogłyby być dla kogoś pomocne - dziękuję bardzo
Ta informacja jest oparta na wynikach badań naukowych. Nie ma ona jednak zastępować porady lekarskiej co do zabiegów, leczenia lub zapobiegania chorobom.
© 2014 Dr. Rath Research Institute | Santa Clara, California, USA.
0 komentarze:
Prześlij komentarz