2.10.2015

Rak jajnika - Korzyści z mikroskładników odżywczych.


Jednym z nierozwiązanych zagadnień medycyny konwencjonalnej jest, dlaczego niektóre rodzaje raka np. rak jajników u kobiet, występują dużo częściej, niż inne rodzaje raka.

Medycyna Komórkowa - rak jajnika


Jajniki są częścią żeńskiego układu rozrodczego i znajdują się po obu stronach macicy. Są one odpowiedzialne za przechowywanie i uwalnianie komórki jajowej co miesiąc w okresie rozrodczym kobiety oraz wytwarzanie hormonów estrogenu i progesteronu.
Estrogen i progesteron kontrolują cykl miesiączkowy i ciążę oraz wywierają działanie ochronne na serce, kości i wiele narządów u kobiet.
Rak jajnika należy do najczęstszych i najbardziej agresywnych rodzajów raka u kobiet. Badania Instytutu Dr Ratha pokazują, iż mikroskładniki odżywcze mogą skutecznie hamować rozprzestrzenianie się komórek raka jajnika.

Proszę o udostępnienie i polubienie tego artykułu -
Dziękuję bardzo



Korzyści z mikroskładników odżywczych przy raku jajnika.

Rak jajnika jest piątą najczęstszą przyczyną zgonów w USA. Ze względu na brak specyficznych objawów jest zwykle rozpoznawany w zaawansowanych stadiach choroby. Według szacunków Amerykańskiego Towarzystwa na rzecz Walki z Rakiem w roku 2015 rak jajnika zostanie rozpoznany w USA u około 21.000 kobiet. Kobiety w wieku powyżej 60 lat oraz otyłe lub te, które podjęły leczenie hormonalne na płodność lub w okresie menopauzy są obarczone wyższym ryzykiem zachorowania na raka jajnika. Ryzyko zachorowania kobiety na raka jajnika wzrasta, jeśli jej biologiczna krewna ma lub miała raka jajnika lub piersi, ponieważ jest prawdopodobne, że mają one podobną mutację genetyczną związaną z genem BRCA. Chociaż istnieją różne rodzaje nowotworów jajnika w zależności od pochodzenia komórki, rak rozwijający się z komórek wyściełających jajniki (nabłonkowy) jest najczęstszym typem raka jajnika. Standardowe metody leczenia (chirurgia, naświetlanie, chemioterapia) nie są w stanie skutecznie wyleczyć raka, który rozprzestrzenił się do innych narządów. Zdolność nowotworów do przerzutów wynika stąd, że komórki rakowe są w stanie zniszczyć barierę otaczającej tkanki łącznej i przenieść się do innych części ciała. Metaloproteinazy macierzy (MMP) są enzymami trawiącymi kolagen i przez niszczenie otaczającej tkanki łącznej odgrywają kluczową rolę we wzroście i przerzutach wszystkich typów nowotworów. Badano zdolność blokowania enzymów MMP przez mieszankę specyficznych mikroskładników odżywczych, zawierającą witaminę C, lizynę, prolinę, wyciąg z zielonej herbaty i inne składniki, które są istotne dla wzmocnienia tkanki łącznej.


Uzyskane wyniki wskazują, że te mikroskładniki odżywcze całkowicie blokowały enzymy MMP, co w połączeniu z efektem wzmacniania tkanki łącznej bardzo skutecznie, bo w 100%, powstrzymywało rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych. W normalnych komórkach aktywność MMP jest regulowana przez różne substancje (np. cytokiny i niektóre hormony) z otaczających tkanek. Jednakże w przypadku raka ten model regulacyjny ulega drastycznej zmianie. W innym badaniu porównano również działanie różnych regulacyjnych substancji chemicznych, które zwiększają wydzielanie MMP, z wpływem mikroskładników odżywczych.


Kliknij na „Polub tę stronę” a będziesz zawsze informowany o nowych wpisach i artykułach na moim blogu.


Zaobserwowaliśmy, że mikroskładniki odżywcze istotnie hamowały wydzielanie MMP, nawet w obecności takich związków. Ponadto mikroskładniki odżywcze mogą hamować wzrost komórek raka jajnika i ich potencjał do przerzutów. 

"U ponad 70% chorych raka jajnika rozpoznaje się już po wystąpieniu przerzutów i nie ma skutecznego sposobu jego leczenia. Nasza praca dokumentuje, że mikroskładniki odżywcze działają na różnych etapach rozwoju raka. Mikroskładniki odżywcze ograniczają wzrost komórek raka jajnika, indukują śmierć komórek nowotworowych (apoptoza) i obniżają potencjał do przerzutów, a zatem mogą przynieść nadzieję tysiącom kobiet." 

Mechanizm tworzenie się nowotworu jajnika jest związany z produkcją enzymów rozkładających kolagen.

Medycyna Komórkowa - rak jajnika


  • Krótkotrwały wzrost poziomu estrogenu w połowie miesięcznego cyklu kobiety inicjuje krótkotrwałą produkcję enzymów rozkładających kolagen (kolagenaz), co umożliwia jajeczkowanie. 
  • Przy pomocy tych enzymów komórka jajowa zostaje uwolniona ze ścianki jajnika. Już po kilku sekundach tkanka zaczyna się odnawiać. 
  • Rozkład kolagenu w komórkach jajnika jest warunkiem jajeczkowania w miesięcznym cyklu kobiety.
  • Zmiany patologiczne komórek jajnika umożliwiają niepohamowanie dużą produkcję kolagenaz. Dlatego częstość występowania raka jajnika jest szczególnie wysoka.


Niniejsza informacja jest dostarczana dzięki uprzejmości Instytutu Badawczego dr Ratha. Kierowany przez dwóch byłych współpracowników dwukrotnego laureata Nagrody Nobla Linusa Paulinga (zm. w 1994 r.), Instytut ten stał się liderem przełomowych badań nad naturalnymi metodami ochrony zdrowia w zakresie raka, chorób układu krążenia i innych powszechnych chorób. 

Przypisy: 
http://www4pl.dr-rath-foundation.org/research_news/pdf/Informacja_zdrowotna_raku_jajnika_wydanie45.pdf

Podziel się artykułem ze swoimi znajomymi. Każdemu może on się przydać lub może go zainteresować. Jeżeli nie chcesz go udostępniać to po prostu możesz go polubić – to dzięki Wam mogę dalej rozwijać bloga - dziękuję bardzo

Proszę również o komentarze, szczególnie te które mogłyby być dla kogoś pomocne  - dziękuję bardzo






Ta informacja jest oparta na wynikach badań naukowych. Nie ma ona jednak zastępować porady lekarskiej co do zabiegów, leczenia lub zapobiegania chorobom.
© 2014 Dr. Rath Research Institute | Santa Clara, California, USA.

0 komentarze:

Prześlij komentarz